Press enter to see results or esc to cancel.

Suuntaa viesti oikein – suunnattua sitäsuntätä

Synonymia, eli samamerkityksisyys on oiva työkalu, kun teksti pitää saada kulkemaan sujuvasti. Turha tautologia, eli sanojen toistaminen, tekee tekstistä helposti tankkaavan ja yksipuolisen.

Yhdessä tekstissä voi olla lukijaa ärsyttävää sanojen toistoa, mutta toisinaan tautologia voi äityä intertekstuaaliseksi. Silloin yksi sana tai ilmaus toistuu useissa teksteissä tuskastuttavan usein – tällöin puhutaan muoti-ilmaisuista.

Vektorilla on suuntansa, mutta onko tapahtumalla suunta?

Olen ollut havaitsevinani, että suuntaamisesta on tullut muoti-ilmaisu. On suunnattua tapahtumaa, suunnattua koulutusta, nuorille suunnattua kilpailua, omakotitaloille suunnattua jätehuoltopalvelua ja maahanmuuttajille suunnattua verkkopalvelua. Herran jestas – onneksi suunnattu anti pelastaa.

Suunnattu anti on nimittäin talouselämään vakiintunut termi – ja onhan annilla konkreettinen suunta.  Mutta miten muita luettelemiani  esimerkkejä voisi sujuvoittaa? Kilpailulla, jätehuolto- tai verkkopalvelulla kun ei taida olla suuntaa, mitä nyt jätteet suunnataan kaatopaikalle.

Kaikella on tarkoituksensa ja tähtäin on hyvä pitää korkealla

Kaikella järjestetyllä on toivottavasti tarkoituksensa. Tapahtuma on tarkoitettu kohdeyleisölleen, ja verkkopalvelu on tarkoitettu maahanmuuttajille. Yksinkertaista – eikä aina tarvitse suunnata.

Muitakin suuntaamisen vaihtoehtoja on helppo keksiä. Jämäkkyyttä tekstiin saa mukavasti jos ”palvelun kohdistaa kohderyhmälle” – ihmelääkkeeksi suuntaamistautiin kohdistaminen ei tosin sovi.

Tähdätty, tähtääminen ja tähtäys ovat nekin oivia sanoja. Niitäkin voi käyttää harkiten korvaamaan iänikuista suuntaamista. Koulutuksen voi esimerkiksi helposti tähdätä kohderyhmälle, vaikka parempi olisikin tähdätä koulutus tulokseen.

Suunnattu tapahtuma ja sanaliittojen ihmeet

Nuorille suunnatusta tapahtumasta voi siis tehdä nuorille tarkoitetun tapahtuman, tai ottaa alakäsitteen käyttöön ja muuntaa nuorille suunnatun rockkonsertin vaikkapa nuorten rockkonsertiksi.

Eihän kukaan puhu lapsille suunnatusta tarhastakaan, vaan selkeästi lastentarhasta. Sanaliittoja rakentamalla turhasta suuntailusta pääsee helposti eroon, ja valitsemistani voi muotoilla seuraavia sanaliittoja:

  • kenen tapahtuma
  • kenen kilpailu
  • kenen koulutus
  • omakotitalojen jätehuoltopalvelu
  • maahanmuuttajien verkkopalvelu

Älä unohda yhdyssanoja!

Suomen kielen sananmuodostuskeinot ovat monipuolisia, eikä ilmaisuvoimaisia yhdyssanoja kannata unohtaa. Ne ovat nimittäin oivia suuntaamaan huomion oikeaan paikkaan: nuorille tarkoitetusta tapahtumasta voi jalostaa vaikkapa nuorisotapahtuman. Yrittäjille suunnatusta tapahtumasta taasen voi muodostaa helposti yrittäjätapahtuman.

Kannattaako mitään suunnata?

En haluaisi määritellä suuntaamista nykykieleen pesiytyneeksi loissanaksi. Tykki voi nimittäin olla suunnattu hyvin.