Press enter to see results or esc to cancel.

Videon pakkaus

Videokuvan pakkaaminen sopivaan kokoon kuulostaa vielä yksinkertaiselle verrattuna siihen, mitä kodekkien asetuksista tulisi oikeasti tietää. Tällä hetkellä laatu/koko/yleisyys-suhteella arvioituna H.264 tuntuu olevan järkevin. Hyvä ja ilmainen pakkausohjelma on esim. HandBrake. Nettikäyttöön ja mobiililaitteita silmällä pitäen riittävän hyvälaatuinen koko PAL 16:9 materiaalille on mielestäni 1280×720. Kuvasuhteen, pakkauskodekin ja toistolaitteiden kannalta on tärkeää, että mittasuhteet ovat jaollisia 16:sta. 1280/16 x 9 = 720, eli kuvasuhde on tässä tapauksessa oikea.

Videokuvalle tuntuu 1280×720 resoluutiolla riittävän 1664 kbps (formaattina H.264) ja äänelle käytän AAC 160 kbps. Kuva on ruudulta katsottuna hyvä ja pieneltä ruudulta asia tulee selväksi. Vauhdikkaampi materiaali kannattaa pakata 2200 kbps bittivirtaan. Isoltakin näytöltä katsottuna kuva on laadukas. Jopa nopeat toimitakohtaukset toistuvat hienosti.

FullHD ja 4K videotarkkuudet ovat sitten oma lukunsa: niiden pakkaamiseksi HandBrake tarjoaa valmiita profiileita, joten kaikkea ei tarvitse itse tietää. Lisäksi softa on tarjolla niin Mac OS X-, Linux- kuin Windows-käyttöjärjestelmille.