Press enter to see results or esc to cancel.

Tekstinikkarin vinkit: modaalisuuden ilmaiseminen

Olitpa kerran – modaalisuuden autuus.

Mainostekstissä tulee usein tarve ilmaista vaihtoehtoisuutta, modaliteettia. Suomen kielen luojat – me kielen puhujat itse – olemme onneksi antaneet itsellemme lukuisan joukon ilmaisuvoimaisia keinoja kertoa valinnan mahdollisuudesta.

Selkeitä keinoja vaihtoehtoisuuden ilmaisemiseen ovat yksinkertaisen kiehtova rinnastuskonjuktio tai, kylmä pilkutettu luettelo, saksan tapaan käytetty modaaliapuverbi voida tai tehokas imperatiivi: Valitse tästä!

Olitpa olio

Sitkeän tupakkayskän lailla monet viljelevät omituista muotoa olitpa. Omaan kielikorvaani se istuu lauseessa: ”Olitpa viisas kun huomasit.” Ei sillä, etteikö modaalisuutta voisi ilmaista näinkin, mutta poimin ilokseni satunnaisotannalla muutaman esimerkin tekstinikkarin huoltoon:

”Poikkeuksellisen pitkän akkukeston ansiosta pysyt aina yhteydessä – olitpa sitten kotona, töissä tai matkalla.” – Puhelinkauppa GSM-Store.

Mikään ei ole tunnetusti niin ärsyttävää, kuin piiputtava akku. Akun kestoa voi pidentää jättämällä turhat loissanat pois:

Poikkeuksellisen pitkä akkukesto pitää sinut aina yhteydessä – kotona, töissä ja matkalla.

Toinen tekniikan ammattilainen luottaa myös imperfektiin:

”Olitpa sitten tekniikkataituri tai keskivertokäyttäjä, olemme tehneet valintasi helpoksi.” – Loimaan puhelin

Entä jos valinnan autuuden lyö heti kättelyssä pöytään:

”Olemme tehneet valinnan helpoksi niin tekniikkataitureille kuin keskivertokäyttäjillekin.”

Osuuskauppa vetää menneen aikamuodon käytöllä kuitenkin pohjat tässä kilpailussa (oikeinkirjoitus suoraan www-sivulta):

”Olitpa nuoresta tai vanhasta taloudesta, lapsiperheestä, nuoripari tai sinkku, voit löytää avullamme kotiisi mukavan tavan elää, oli tyylisi sitten rento, klassinen tai ekslusiivinen.” – S-kanava

Voi sanoa, että ”tyylini oli rento” kun arkun päälle heitetään soraa, mutta toistaiseksi minua on sopivaa puhutella elävänä asiakkaana:

”Nuori tai vanha talous, lapsiperhe, nuoripari tai sinkku: autamme sinua löytämään kotiisi mukavan tavan elää niin rentoon, klassiseen kuin eksklusiiviseenkin tyyliin.”

Lopuksi

Hyvän tekstin tekeminen ei ole vaikeaa. Puhuttelevan tekstin tekeminen ei sekään ole järin vaikeaa. Oikeinkirjoitus, kielen normit ja lukijan kunnioitus; ne lienevät tärkeimmät ainekset. Olipa sitten tarkoitus sinutella lukijaa tai ei.